Съновник
Съновник - тълкуване на сънища.

Съновник

разтълкувайте сънищата си - www.sunovnik.net

Добро Утро!
Богат български съновник с изчерпателни тълкувания на сънищата.
Тук имате възможност да споделите и обсъдите Вашите сънища с посетителите на съновника.

Съновник Начало

Побуквена навигация на съновник
[А] | [Б] | [В] | [Г] | [Д] | [Е] | [Ж] | [З] | [И] | [Й] | [К] | [Л] | [М] | [Н] | [О]

[П] | [Р] | [С] | [Т] | [У] | [Ф] | [Х] | [Ц] | [Ч] | [Ш] | [Щ] | [Ъ] | [Ю] | [Я]


Интересни факти за съня

 1. Рекордът за най-дълъг период, без сън е 18 дни, 21 часа, 40 минути по време на рок стол маратон. Рекордьорът разказал за получени халюцинации, параноя, замъглено зрение, забавчне на речта и загуба на памет и концентрация.
 2. Новороденото бебе обикновенно отнема на родителите си от 400 до 750 часа от съня им през първата година след раждането си.
 3. Един от най-близките показатели за развитие на безсъние на човека е развитието на лоши навици поради нарушения режим на сън, когато човека е още дете.
 4. Седемнадесет часа бодърствуване води до намаляване на ефективността и вниманието, което е равностойно, както при алкохол в кръвта на ниво от 0,05%.
 5. Консумацията на алкохол може да Ви помогне да заспите да спите, но това ще бъде лека дрямка и Вие няма да заспите дълбоко и да сънувате дълго.
 6. След като от съня Ви е отнемано в продължение на пет вечери, три напитки ще имат същия ефект на върху Вашето тяло както шест напитки, ако сте си доспивали достатъчно.
 7. Експерти казват, че един от големите разрушители на съня е 24-часовия достъп до Интернет.
 8. Допълнителните часове на сън получени, когато "часовниците се объръщат" при края на лятното часово време е установено, че съвпада със спад в броя на пътнотранспортните произшествия.
 9. Вие сте парализирани по време на сън

  Вярвате или не, тялото ви е почти парализирано по време на сън - най-вероятно за да се попречи на тялото да действа спрямо аспектите във Вашия сън. Според статия в Уикипедия за сънища, жлезите започват да отделят хормон, който помага предизвикването на сън и невроните изпращат сигнали към гръбначния мозък, които карат организма да се отпусне и по-късно тялото става напълно парализирано.

  Бонус: Допълнителни факти

  1. Когато хъркате, не сънувате.
  2. Малките деца не сънуват неща за себе си до около 3-годишна възраст.
  От същата възраст децата обикновено имат много повече кошмари отколкото поголемите до 7 или 8 годишните.
  3. Ако се събудите по време на REM сън (Rapid Eye Movement - етап от съня, характеризиращ се с бързо движение на очите), е по-вероятно да запомните съня си с по-ярък спомен, отколкото ако бихте направили това, ако се събудите от дълбок нощен сън.

 10. Външните влияния навлизат в нашите сънища

  Това се нарича Dream Incorporation - това е фаза на съня, която повечето от нас са усещали. Фазата от съня, където звука от реалността се чува и в нашия сън или се включва по някакъв начин. Подобно например е, когато сте физически жаден и в ума си включвате това чувство и в своя сън. Моят собствен опит включва многократно пиене на голяма чаша вода в сън, което ме удовлетворява, но само временно, малко след това жаждата отново се повтаря, докато се събудя и реално не утоля жаждата.

 11. Хората спиращи тютюна имат по-ярки сънища

  Хората, които са пушили цигари за дълго време, които спират, съобщиха, много по-живи сънища, отколкото обикновено опит. Освен това, според вестник Патологични психология: "Сред 293 пушачи не употребява за между 1 и 4 седмици, 33% съобщават за има най-малко една мечта за непушачи. В повечето сънища, участниците се оказват притиснати пушене и се чувствах силно отрицателни емоции, като паника и вина. Мечти за пушенето са резултат от оттеглянето тютюн, като 97% от пациентите не са ги, докато за непушачи, и възникването им е значително по-свързани с продължителността на въздържанието. Те бяха оценени като по-живи от обикновените сънища и са толкова често, колкото най-големите тютюневи симптоми оттегляне. "

 12. Сънищата не са това, което изглеждат

  Ако съня Ви е на някаква "определена тема", това често не означава, че сънят е точно за темата. Сънищата ни "говорят" на дълбоко символичен език. В безсъзнание ума се опитва да сравни съня с нещо друго, което е подобно. Това е като написването на стихотворение, което казва, че група от мравки са "като машини", които никога не спират. Но вие никога няма да сравните нещо за себе си, като например: "Този красивия залез беше като красив залез на слънцето.". Така, че каквото и да символизира съня на пръв поглед, най-вероятно съня е символ на нещо различно от това, което ни изглежа.

 13. Не всеки сънува цветно

  12% от незрящите хора сънуват в черно и бяло. Останалите сънуват с всички цветове. Хората са склонни да имат общи теми в сънищата, които са ситуации, свързани с училището, преследване, ситуации свързани с работното място, сексуални преживявания, падане, пристигне твърде късно, хора живи и след смъртта си, падане на зъби, летене, изпити или катастрофа. Не е известно дали влиянието на един сън свързан с насилие или смърт е по-емоционален за човек, който сънува цветно, от този, който сънува в черно и бяло.

 14. Ние сънуваме само това, за което знаем

  Нашите сънища често са пълни с непознати, които участват в определени части от съня - знаете ли, че умът не измисля тези лица. Те са реални лица на реални хора, които сънуващия е виждал през живота си, но може би не познава или не помни. Злият убиец в съня може да е човек, който налива бензин в колата на баща Ви, когато сте били съвсем малко дете. Всички сме виждали стотици хиляди лица през живота си, така че имаме безкраен запас от знаци за нашия мозък, които може да използва по време на нашите мечти.

 15. Сънищата предотвратяват Психозата

  В едно скорошно изследване на съня, студенти, които са били събуждани в началото на всяко сънуване, но все пак са достигали своите 8 часа сън, срещат трудности в концентрацията, раздразнителност, халюцинации и знаци за психоза след само за 3 дни опити.

 16. Можете забравите 90% от сънищата си

  В рамките на 5 минути след събуждането Вие забравяте половината от сънищата си. В рамките на 10 минути след събуждането, до 90% от сънуваното е забравено. Известният поет Самюел Тейлър Колридж се събужда една сутрин и имал фантастичен сън (вероятно предизвикан от опиум) - той хваща перото и започва да описва "визията в съня", това се превръща в една от най-известните Английски поеми: Kubla Khan. Около 54-та линия в действителност е бил прекъснат от "лицето Порлок". Колридж връща да допише поемата си, но не може да си спомни останалата част от съня си, затова поемата никога не е завършена.

  Любопитно е, че Робърт Луис Стивънсън взима историята за доктор Doctor Jeckyll and Mr. Hyde от сънищата си.

 17. Незрящите хора сънуват

  Хората, които стават слепи след раждането могат да виждат образи в сънищата си. Хората, които се раждат незрящи, не виждат никакви образи, но имат сънища еднакво ярки, включващи и други сетива като слух, обоняние, допир и емоция.